poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Ezékiel könyve egyedülálló az Ószövetségben

Księga Ezechiela jest wyjątkową Księgą w Starym Testamencie. Widzimy w niej wiele podobieństw do współczesnych nam czasów i obecnej sytuacji w Kościele chrześcijańskim. Jest w pełni kompatybilna z Księga Objawienia i zawiera wiele bardzo istotnych informacji na temat upodobań i charakteru Pana Boga. Zawiera cenne wskazówki dotyczące naszego postępowania. Chciałbym zachęcić Was do czytywania i studiowania tej Księgi w swoich domach i wspólnotach. Zwracam się z gorącym apelem do kaznodziei i ludzi pióra, aby opierali swoje kazania i artykuły o treść tej Księgi. Wierzę, - otrzymałem takie przekonanie od Pana w 2016 roku, że jest to bardzo ważne poselstwo dla Kościoła, dla Żydów, dla naszego pokolenia. Proszę też Was gorąco o przekazanie tej informacji swoim znajomym i zachęcanie ich do po
znania cennego poselstwa jakie można znaleźć na kartach proroctwa Ezechiela.

Wierzę, że Księga Ezechiela odegra wyjątkową rolę w czasach ostatecznych, zarówno dla Izraela jak i dla chrześcijan. Pod koniec księgi mamy opis nowej świątyni. Opis ten pokazuje jak bardzo Pan Bóg jest święty, a Jego otoczenie sterylnie czyste. Prorok podkreśla potrzebę wytyczenia wyraźnej granicy pomiędzy tym co święte, a tym co obrzydliwe. Taką granicę musimy dzisiaj wytyczyć w naszych wspólnotach, jeżeli chcemy by Pan tam mieszkał.

Nowa Świątynia ma wyraźnie oddzielać to co święte i czyste od nieczystego. Żadnych grobów, żadnego bałwochwalstwa i innych obrzydliwych dla Boga czynów. Nie mogą one dotykać terenu Świętego. Żadnych kompromisów. Zero tolerancji dla bezbożnych kapłanów. Kolaborujący duchowni będą odsunięci od bezpośredniej służby dla Pana Boga, a wierni Bogu kapłani będą pouczać lud o różnicy między tym co święte i czyste, a tym co pospolite i nieczyste. Żaden nieobrzezany „cudzoziemiec” nie będzie już sprawował służby dla Pana. To jest wspólnota, w której Pan mieszka.


E
zékiel könyve egyedülálló könyv az Ószövetségben. Sok párhuzamot látunk benne a mai korunkkal és a keresztény egyház jelenlegi helyzetével. Teljesen összeegyeztethető a Jelenések könyvével, és sok nagyon fontos információt tartalmaz az Úr Isten kedvéről és jelleméről. Értékes útmutatást tartalmaz magatartásunkhoz. Szeretnélek bátorítani benneteket, hogy olvassátok és tanulmányozzátok ezt a könyvet otthonotokban és közösségeitekben. Komoly felhívást intézek a prédikátorokhoz és az íroknak, hogy prédikációikat és cikkeiket ennek a Könyvnek a tartalmára alapozzák. Hiszem - ezt a meggyőződést még 2016-ban kaptam az Úrtól -, hogy ez egy nagyon fontos üzenet az egyház számára. Arra is komolyan kérem Önöket, hogy adják tovább ezt az információt barátaiknak, és bátorítsák őket, hogy ismerjék meg azt az értékes üzenetet, amely Ezékiel próféciájának lapjain található.

Hiszem, hogy Ezékiel könyve jelentős szerepet fog játszani a végső időkben, mind Izrael, mind a keresztények számára. A könyv végén találjuk az új templom leírását. Ez a leírás megmutatja nekünk, hogy mennyire szent az Úr, és mennyire steril tiszta az Ő környezete. A próféta hangsúlyozza annak szükségességét, hogy határozott határvonalat kell húzni a szent és az undorító között. Ezt a határvonalat ma nekünk is meg kell húznunk a gyülekezeteinkben, ha azt akarjuk, hogy az Úr ott lakjon.

Az új templomnak világosan el kell választania a szentet és a tisztát a tisztátalantól. Nincsenek sírok, nincs bálványimádás vagy más olyan cselekedet, ami Istennek undorító. Ezek nem érinthetik a Szent területét. Nincs kompromisszum. Zéró tolerancia az istentelen papokkal szemben. A kollaboráns papokat eltávolítják az Úr Istennek való közvetlen szolgálatból, és az Istenhez hű papok fogják tanítani a népet a szent és tiszta, valamint a közönséges és tisztátalan közötti különbségre. Semmilyen körülmetéletlen „idegen” nem fog többé az Úrnak szolgálatot teljesíteni. Ez az a közösség, ahol az Úr marad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz